MAASTRICHT - De twee tunnels van de A73 bij Roermond gaan zeer waarschijnlijk begin januari wekenlang dicht voor het testen van de veiligheidssystemen.

Vanaf half november zullen de tunnels, die nu nog dicht zijn in het weekeinde, wel dag en nacht open zijn. Minister Camiel Eurlings (Verkeer, CDA) heeft dat woensdag bekendgemaakt.

De afsluiting van de snelweg na de jaarwisseling zal acht tot negen weken duren. Eurlings hield nog een slag om de arm. Hij heeft extra onderzoek gevraagd om na te gaan of het inzetten van een testsimulator nuttig is.

Simulator

Dat zou de duur van de afsluiting aanzienlijk kunnen verkorten. De bewindsman twijfelt daar zelf sterk aan. Maar als zo'n simulator wel zin heeft, dan moet die eerst worden gebouwd. Het testen van de tunnels kan dan pas later beginnen.

De gemeente Roermond en de provincie Limburg hadden gevraagd om een simulator, omdat het testen van de tunnels daardoor korter zou duren.

Sluiting

Uit onderzoek door onder meer bureau Arcadis bleek dat de bouw daarvan vier maanden duurt en slechts een week kortere sluiting van de tunnels oplevert. Dat vindt Eurlings niet lonen. Om hier zeker van te zijn laat hij een 'second opinion' uitvoeren.

Tijdens de wekenlange afsluiting van de tunnels wil Eurlings goedkope treinen laten inzetten tussen Maastricht, Heerlen, Venlo en Roermond. De bewindsman, die zich al maanden intensief bemoeit met dit problematische dossier, zei te hopen dat de tunnels rond carnaval definitief opengaan.