GORINCHEM - De brandweer in Gorinchem blust sinds dit weekeinde onder politiebegeleiding branden in de Koningin Wilhelminalaan in de Haarwijk. De afgelopen twee maanden waren er meermalen incidenten met een groep jongeren. Dat zei een gemeentewoordvoerder woensdag.

Toen de tieners - met hun capuchons over het hoofd getrokken - vorige week op een brandweerauto klommen en plaatsnamen achter het stuur, was de maat vol.

De brandweerlieden voelden zich zo bedreigd dat ze het blussen staakten en de hulp van de politie inriepen. Buurtbewoners hebben vervolgens met emmers water de vlammen gedoofd. De brandweer deed aangifte.

Het afgelopen weekeinde waren er weer brandjes in de straat. Nu kon de brandweer, onder toeziend oog van de politie, ongestoord het werk doen.

Aangestoken

De afgelopen maanden vonden er in de Wilhelminalaan verscheidene kleine buitenbrandjes plaats. "Het sterke vermoeden is dat de brandjes zijn aangestoken", aldus de woordvoerder.

Nu waren het gelukkig nog buitenbranden, zei de zegsman. "Stel dat jongeren weer achter het stuur plaatsnemen, de watertoevoer stopzetten en de brandweer is ergens binnen aan het werk? Dan ontstaat er een levensbedreigende situatie." Daarom is voor Gorinchem de grens bereikt. Niemand mag de brandweer het werk belemmeren.

In kaart

Politie en gemeente hebben in kaart wie de jongeren zijn. "Het gaat om tien tot vijftien jongeren uit de directe omgeving. Ze zijn overwegend van Marokkaanse afkomst."

Een buurtagent heeft de tieners op het gedrag aangesproken. Ze hebben aangegeven dat zij zich vervelen. Ze deden het uit balorigheid. Op dit gesprek komt een vervolg.