SEOUL - De zelfmoord van de Britse wapendeskundige dr. David Kelly is voor premier Tony Blair geen reden om af te treden. Ook is hij niet van plan zijn rondreis door Azië af te breken om de zaak tijdens het zomerreces in het Britse parlement te bespreken. Blair zei dat zondag in een interview met de Sky News, dat al eerder tijdens het bezoek van Blair aan Japan was opgenomen.

Blair wil eerst de resultaten afwachten van onafhankelijk onderzoek naar de omstandigheden die hebben geleid tot de dood van Kelly. Die stond onder een enorme druk nadat hij was genoemd als de bron die de BBC had verteld dat een regeringsrapport de dreiging van massavernietigingswapens in Irak sterk had overdreven.

Bron

Inmiddels heeft de BBC toegegeven dat de overleden wapenexpert de bron was van de berichtgeving over een aangedikt Brits regeringsrapport over de dreiging van massavernietigingswapens in Irak. Tot nu toe had de Britse staatsomroep geweigerd te zeggen van wie hij zijn informatie had gekregen.

De chef nieuwsdienst van de BBC, Richard Sambrook, zei zondag voor de televisie dat de noodzaak van geheimhouding van de identiteit van Kelly met zijn dood was verdwenen. Volgens Sambrook komt met de onthulling een einde aan al het gespeculeer van de afgelopen dagen.

Voor een regeringscommissie die probeerde uit te zoeken hoe de BBC aan zijn informatie was gekomen, ontkende Kelly dinsdag nog dat hij de bron was. Ook de omroep hield de lippen stijf op elkaar over zijn “belangrijke bron binnen de veiligheidsdiensten”. Wat wel naar buiten kwam, was dat Kelly met de verslaggever had gepraat die de regering ervan beschuldigde dat ze de dreiging van Irak had aangedikt.

Autopsie

De 59-jarige Kelly maakte een einde aan zijn leven door zijn linkerpols door te snijden. "De autopsie heeft uitgewezen dat Kelly door een wond aan zijn linkerpols is doodgebloed", zo vertelde een politiewoordvoerder op de televisie. Naast het lichaam vonden de rechercheurs een mes en een geopend pakje pijnstillers.

De bioloog en wapendeskundige, die ettelijke malen in Irak is geweest, werd sinds donderdagmiddag vermist. De politie vond zijn lichaam vrijdag nabij zijn woning in het graafschap Oxfordshire.

Bloed aan handen

Toen journalisten Blair tijdens zijn bezoek aan Japan vroegen of hij 'bloed aan zijn handen' had en speculeerden op zijn aftreden, weigerde hij te antwoorden. In plaats daarvan staarde hij secondenlang de journalisten aan en liep toen, terwijl de spanning om te snijden was, de zaal uit.

'Absoluut verschrikkelijke tragedie'

Enkele minuten daarvoor wilde Blair ook niet zeggen of hij met zijn minister van Defensie Geoff Hoon of zijn vertrouweling en woordvoerder Alastair Campbell had gepraat over hun vertrek. In plaats daarvan herhaalde hij de dood van Kelly 'een absoluut verschrikkelijke tragedie' te vinden.

Excuses parlementslid

Het Britse parlementslid Andrew Mackinlay heeft zaterdag zijn excuses aangeboden voor de strenge ondervraging van Kelly. Mackinlay is onder vuur komen te liggen omdat zijn agressieve benadering afgelopen dinsdag mogelijk tot de mysterieuze dood van Kelly hebben geleid.

"Ik betreur de dood van dr. Kelly. Ik ben diepbedroefd over de stress die ik, hoewel onbedoeld, mogelijk heb veroorzaakt tijdens de ondervraging voor de commissie van Buitenlandse Zaken", aldus de volksvertegenwoordiger van de Labour-partij.