KARALETI/EVIAN - Russische militairen zijn woensdag begonnen zich terug te trekken uit een zelf uitgeroepen bufferzone in Georgië.

Het gaat om een strook land die voor de Georgisch-Russische oorlog van begin augustus niet in handen was van Russen of van separatisten uit Abchazië en Zuid-Ossetië.

De Russische president Dmitri Medvedev liet na een ontmoeting met zijn Franse ambtgenoot Nicolas Sarkozy weten dat de terugtrekking woensdagavond voor middernacht is afgerond. Sarkozy verklaarde daarop dat Rusland zich aan zijn toezeggingen heeft gehouden.

Bufferzone

De Russen hebben beloofd terug te keren naar de bestandslijn van 7 augustus, voor Georgië in de aanval ging. Ze moeten dan de bufferzone ontruimen. Ooggetuigen hebben Russische konvooien zien vertrekken.

Zij zagen ook dat twee Russische militairen de terugtrekking van hun eenheid bijna hadden gemist. Ze werden door de Georgische politie bij het te ontruimen Russische checkpoint Karaleti afgezet.

De twee hadden de nacht in de cel doorgebracht nadat ze dinsdagavond dronken in een auto waren aangehouden. Ze vertelden de agenten in het door de Georgiërs beheerste gebied dat ze niet meer wisten waar ze waren omdat ze zo veel gedronken hadden.

Waarnemers

Rusland heeft Europese bemiddelaars beloofd de zones langs het separatistische Abchazië en rond Zuid-Ossetië op te doeken voor vrijdag. Er zijn ongeveer tweehonderd Europese waarnemers in de gebieden.

Parijs heeft een vooraanstaande rol gespeeld bij de totstandkoming van het akkoord dat een einde maakte aan de door Georgië begonnen oorlog.