AMSTERDAM - De AEX-index is woensdag bij de opening van de handel onder de psychologisch belangrijke grens van 300 punten gedoken.

De angst voor een zware economische recessie, die de beurzen in de Verenigde Staten en Azië dinsdag en woensdag diep in de rode cijfers had gezet, leidde ook in Europa tot verliezen.

Vertraging

Kort na de opening, die een kwartier vertraging opliep doordat de handel in Fortis nog steeds is opgeschort, noteerde de AEX een verlies van 16,96 punten (5,5 procent) op 292,48 punten. Dat is het laagste niveau in ruim vijf jaar.

De MidKap-index noteerde 5,7 procent lager op 396,37 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs daalden 2,4 tot 4,5 procent.

Paniek

Angst voor een economische recessie zorgde woensdagochtend in heel Europa 'paniek' op de aandelenmarkten. Dit ondanks pogingen van regeringen om de onrust tot bedaren te brengen. Indices doken diep in het rood doordat beleggers massaal aan verkopen sloegen.

"We komen nu in een soort overgavefase", zei vermogensbeheerder Corné van Zeijl van SNS Asset Management. Handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer sprak van "paniekverkopen."

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.