DEN HAAG - De SP wil af van de embargoregeling voor Prinsjesdag, waarbij Tweede Kamerleden, maatschappelijke organisaties en media de begrotingsstukken eerder krijgen.

SP-Kamerlid Ronald van Raak zei woensdag tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Algemene Zaken deze week in de Kamer het einde van de embargoregeling voor te stellen.

SP-fractievoorzitter Agnes Kant werd dit jaar samen met de Kamerleden Paul Tang (PvdA) en Frans Weekers (VVD) door Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet aangesproken wegens schending van de embargoregeling.

Verbeet was "zeer teleurgesteld", omdat de drie een dag voor prinsjesdag openlijk voor de EO-radio over de miljoenennota hadden gesproken.

Uitlekken

De embargoregeling is vaker onderwerp van discussie, omdat begrotingsstukken telkens toch weer uitlekken. Verbeet gaf na de voortijdige discussie van de drie Kamerleden dit jaar voor de radiomicrofoon al aan dat de regeling niet meer houdbaar is. Ook minister Wouter Bos (Financiën) zei vorige maand te verwachten dat de huidige regeling niet in stand zal blijven.

Raak van de SP noemt het embargo rond Prinsjesdag niet nodig en zelfs hinderlijk. "Kamerfracties moeten zich in enkele dagen door vele duizenden pagina's worstelen.

Dat komt de kwaliteit van het debat niet ten goede." Volgens Raak moeten de begrotingsstukken zodra ze klaar zijn direct beschikbaar komen. Dan zijn er volgens hem ook geen problemen meer met lekken.