AMSTERDAM - De VVD wil de integratie van moslims in Nederland bevorderen door de invloed van de islam in het openbare leven in te perken. Dat schrijft Tweede Kamerlid Henk Kamp in een notitie die woensdag is verschenen.

Kamp wil gezichtsbedekkende bekleding in het openbaar verbieden. Verder is hij er voorstander van om werknemers die weigeren handen te schudden te ontslaan. Ook wil Kamp een verbod op het oproepen tot gebed vanaf de minaret van de moskee.

Het liberale Kamerlid is bang dat Nederland anders verwordt tot een islamitisch land terwijl 'de overgrote meerderheid van de bevolking daar niets voor voelt'. Volgens Kamp is de roep om terug te keren naar de ware islam niet te verenigen met democratie en mensenrechten.

Vrijheid van meningsuiting

Wel wil de VVD'er dat de godsdienst een normale plaats binnen de samenleving krijgt. "De islam is een wereldgodsdienst; dat moet erkend worden. Zoals voor andere culturen is er ook ruimte voor de islamitische cultuur in Nederland", schrijft Kamp. Hij benadrukt dat de vrijheid van meningsuiting onverkort geldt ten aanzien van uitlatingen over wat voor moslims heilig is.

De oud-minister van Defensie heeft de notitie geschreven omdat volgens hem de integratieproblematiek in Nederland 'ernstig' is. Ook denkt Kamp dat veel Nederlanders bang zijn voor de radicalisering van een deel van de islamieten die in ons land wonen.