JENIN - Leden van de al-Aqsa Martelaren Brigades hebben zaterdag de Palestijnse gouverneur van de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever ontvoerd. Zij lieten hem na vijf uur op last van president Yasser Arafat weer gaan.

De 50-jarige Irsheid werd in het centrum van de stad uit zijn auto getrokken en voor het oog van een grote menigte door een groep gemaskerde mannen in elkaar geslagen. Vervolgens werd hij in een auto meegenomen naar een vluchtelingenkamp in de buurt van Jenin.

Woede

Een lokale leider van de radicale Palestijnse beweging liet weten dat zij Irsheid ontvoerden om hem zo te straffen voor 'collaboratie met Israël'. Irsheid zou zich de woede van al-Aqsa op de hals hebben gehaald, toen hij onlangs zijn veiligheidsdienst opdracht gaf een lid van de groepering op te pakken in het vluchtelingenkamp. Vermoedelijk heeft Israël die arrestatie erdoor gedrukt.

Fatah

De al-Aqsa Martelaren Brigades kennen geen centrale leiding en opereren lokaal. Ze zijn gelieerd aan de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Arafat. Die heeft zaterdag tevergeefs verzocht om de vrijlating van Irsheid.