LONDEN - Sinds de nationale musea en galeries in Groot-Brittannië in december de toegangsprijzen hebben afgeschaft, zijn de bezoekersaantallen spectaculair gestegen. Bij sommige musea staan zelfs lange rijen voor deur, terwijl de Britten er tot voor kort met geen stok naar binnen te krijgen waren. Dat meldden de BBC en The Times maandag.

Volgens cijfers die het Britse ministerie van Cultuur maandag bekendmaakte, is het aantal museumbezoekers in de eerste maand sinds de maatregel verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het Victoria and Albert Museum in Londen kreeg zelfs vier keer zoveel bezoekers te verwerken en was daarmee de grootste stijger.

Vooral jonge gezinnen weten sinds ze niet meer hoeven te betalen de weg naar het museum beter te vinden. Minister van Cultuur Tessa Jowell sprak maandag van ,,een spectaculair succes''.

Volgens haar is het belangrijk, vooral voor kinderen en studenten, dat de nationale kunstschatten nu voor iedereen vrij toegankelijk zijn. De bewindsvrouw zei maandag dat de toegangsprijzen mensen er klaarblijkelijk van weerhielden naar een museum te gaan. Het verlies aan inkomsten van de musea wordt gecompenseerd met overheidssubsidies ter waarde van 29 miljoen pond (47 miljoen euro).

Veel Britse musea en andere bezienswaardigheden kampten sinds de aanslagen in de VS op 11 september juist met sterk teruglopende bezoekersaantallen. Amerikaanse toeristen, normaal gesproken fervente museumbezoekers, bleven massaal weg.