NASHVILLE - De kredietcrisis en de economie domineerden het televisiedebat tussen de Republikeinse presidentskandidaat John McCain en zijn Democratische rivaal Barack Obama dinsdagavond (plaatselijke tijd) in Nashville.

McCain stelde dat Obama belastingverhogingen wil doorvoeren en dat ook bedrijven die voor werkgelegenheid zorgen daarvan de dupe zullen worden.

Volgens Obama sprak McCain echter onwaarheden. "Laten we duidelijk zijn over mijn belastingplan en dat van senator McCain", zei Obama. "Ik wil een belastingverlaging voor 95 procent van de Amerikanen." De Democraat zei dat alleen mensen die meer dan 250.000 dollar per jaar verdienen, meer belasting moeten gaan betalen.

Hypotheken opkopen

McCain toonde zich een pleitbezorger van het opkopen van slechte hypotheken door het ministerie van Financiën. Die hypotheken zouden dan opnieuw moeten worden uitgezet, zodat huiseigenaren met financiële problemen in hun woningen kunnen blijven.

In de aanloop naar het debat hadden het kamp van Obama en van McCain elkaar met harde persoonlijke aanvallen bestookt. Die bleven echter uit tijdens de confrontatie in Nashville.

Pakistan

Bij het bespreken van de internationale politiek kwam onder meer het Amerikaanse beleid ten opzichte van Pakistan aan bod. Obama hekelde de steun die de Verenigde Staten aan de voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf hebben gegeven "Waarom hebben we miljarden dollars gegeven aan een dictator die verdragen sluit met de Taliban en militanten", vroeg Obama zich af.

McCain wees op het belang van een goede relatie met Pakistan in verband met de strijd tegen militanten. Volgens McCain is het daarom niet verstandig de regering en de bevolking van het land tegen zich in het harnas te jagen.

De Amerikanen kiezen op 4 november een nieuwe president. Op 15 oktober is het derde en laatste debat tussen Obama en McCain.

Poetin

De presidentskandidaten hebben in Nashville uitgehaald naar Rusland. Op de vraag van gespreksleider Tom Brokaw of Rusland onder Vladmir Poetin 'een rijk van het kwaad' is, antwoordde McCain "misschien".

"Het hangt af van hoe we reageren op Rusland", zei McCain. "Het hangt van een heleboel dingen af."

Georgië

McCain en Obama leverden felle kritiek op de militaire actie van de Russen in augustus in Georgië. Obama stelde dat het huidige Rusland niet dezelfde staat is als de voormalige Sovjet-Unie, maar dat het land nog wel bij kwaadaardige activiteiten is betrokken. "Ze hebben nog altijd nationalistische impulsen, die naar mijn mening zeer gevaarlijk zijn", meende de Democraat.

Peiling

In het debat kwam Obama het best voor de dag. Dat blijkt uit een peiling, die in opdracht van CNN is uitgevoerd. Van de 675 deelnemers aan de peiling zei 55 procent dat Obama het best presteerde, terwijl 30 procent de Republikein John McCain als winnaar aanwees.

Een andere opiniepeiling van onder meer het persbureau Reuters geeft Obama nog slechts een marginale voorsprong van slechts 2 procent. McCain heeft in deze peiling 45 procent van de keizers achter zich, Obama 47 procent.

De woensdag gepubliceerde peiling is onderdeel van een voortdurende serie die tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 4 november worden gehouden onder 1220 stemgerechtigden. Ze werd voor het laatste debat van dinsdag tussen de twee presidentskandidaten gehouden.

Gelijk opgaan

Eén van de peilers, John Zogby, stelde dat de twee rivalen vrijwel gelijk opgaan. Geen van beiden heeft blijkbaar munt kunnen slaan uit de onvrede onder de kiezers over de politiek en de sombere economische situatie, meent Zogby.

Het electoraat is diep gefrustreerd over Washington, aldus de opiniepeiler. Desondanks antwoordde slechts 4 procent van de ondervraagden nog geen keuze te hebben gemaakt.

In de meeste nationale peilingen heeft Obama een grote voorsprong genomen op McCain. Dat lijkt vooral een gevolg van de huidige financiële crisis die voor een deel het gevolg is van de manier waarop de Republikeinse regering is omgegaan met de financiële markten.

Tweede debat Obama en McCain