GENT - Fractieleider Filip Dewinter van Vlaams Belang en zijn aanhangers zijn dinsdagavond voor de deur van de Universiteit van Gent slaags geraakt met actievoerders van linkse studentenverenigingen.

"Als iemand op mijn gezicht slaat heb ik niet de neiging om mijn andere wang te draaien", reageerde Dewinter na de vechtpartij.

De Belgische politicus wilde een debat bijwonen dat georganiseerd was door de nationalistische studentenvereniging NSV. De linkse studenten versperden Dewinter de toegang, waarna geduwd en getrokken werd en er zelfs klappen vielen. De politie moest de vechtersbazen met een waterkanon uit elkaar houden.

Het debat werd afgelast. Jean-Marie Dedecker van de Lijst Dedecker zou samen met Dewinter spreken over de mogelijkheden voor politieke toenadering tussen Vlaanderen en Nederland.

Wilders

Eerder besloot rector Paul van Cauwenberge dat Geert Wilders om veiligheidsredenen niet welkom was bij het debat. "We willen incidenten vermijden. Er is geen ideologische reden voor het verbod", lichtte een woordvoerder van de universiteit dat besluit toe.

Volgens de PVV heeft Wilders indertijd een uitnodiging ontvangen voor het debat, maar heeft hij daar twee maanden geleden voor bedankt.