HILVERSUM - Mensen die bereid zijn bij leven een van hun nieren af te staan voor donatie, komen tot hun verbazing op een wachtlijst te staan.

Terwijl er een groot tekort is aan donororganen, blijkt er onvoldoende capaciteit te zijn om de benodigde operaties uit te voeren.

Dat zei prof. Willem Weimar van het Erasmus Medisch Centrum dinsdag in het actualiteitenprogramma Netwerk.

Als mensen na allerlei medische tests geschikt blijken om bij leven een nier af te staan aan een nierpatiënt, duurt het in Rotterdam tot wel twaalf maanden voordat de operatie plaatsheeft.

Wachttijd

De lange wachttijd is ontstaan omdat het aantal 'levende nierdonoren' groeit. Het gaat om mensen die een nier doneren aan een relatie of een onbekende.

In dat laatste geval spreekt men van Samaritaanse donoren. Veel van deze Samaritaanse donoren komen in het Erasmus MC terecht.

Weimar is een autoriteit op het gebied van levende donoren. Hij sprak van "een wrange situatie".

VWS

Het ministerie van VWS liet Netwerk in een reactie weten dat een betere doorverwijzing van Samaritaanse en andere levende donoren de oplossing is.

Van de acht transplantatiecentra heeft alleen het Erasmus MC een zeer lange wachtlijst. Het ministerie zal contact opnemen met het ziekenhuis en het nadrukkelijk wijzen op zijn verantwoordelijkheid in deze.