DRONTEN - De moeder en de twee dochters van het Iraanse gezin Orudsji zijn maandgochtend alsnog het asielzoekerscentrum (azc) in Dronten uitgezet. De politie was aanwezig om de ongeveer vijftig demonstranten in toom te houden. Volgens een woordvoerder van het azc is de uitzetting relatief rustig verlopen.

De gemeente wilde het drietal in eerste instantie in december de deur wijzen. De burgemeester stelde dit uit omdat de politie door de invoering van de euro te weinig personeel op de been kon brengen om de verwachte demonstranten te begeleiden.

Een dik uur voordat de moeder en haar dochters van 21 en 16 jaar oud het centrum moesten verlaten, hadden zich ongeveer vijftig demonstranten en een hoop pers bij de poort van het azc verzameld. Het merendeel bestond uit medeleerlingen van de dochters. Getooid met een aantal spandoeken waren de demonstranten van de scholengemeenschap SGL uit Lelystad naar Dronten gereisd.

De emoties van de medeleerlingen van de dochters liepen zo hoog op dat zij over de hekken van het azc klommen en de bungalow van de Iraanse familie opzochten. De meiden werden door iedereen omhelsd, waarna de groep vrijwillig het azc verliet en zich op de toegangsweg naar het asielzoekerscentrum posteerde.

De vader van het gezin mag voorlopig nog wel in het azc blijven. Hij heeft last van een hernia. De rechter bepaalt in een later stadium wanneer hij wordt uitgezet.