VIDAUBAN - De grote bosbranden in het zuidoosten van Frankrijk zijn onder controle. Door de massale inzet van de brandweer is de vuurzee zaterdag ingedamd. Toch zal het volgens de plaatselijke autoriteiten nog wel enkele dagen duren voordat het vuur definitief is geblust. De branden braken donderdag uit.

De bosbranden in het achterland van de Côte d'Azur hebben al zeker 10.000 hectare bos in de as gelegd. Ongeveer 10.000 mensen, inwoners en toeristen, moesten in veiligheid worden gebracht. Tal van campings in onder andere Muy, Les Issambres en Saint-Aygulf moesten worden ontruimd. Zeker veertig auto's en tien huizen zijn in de vlammen opgegaan.

De brand is donderdag vermoedelijk ontstaan op twee plaatsen langs de snelweg A8 bij Vidauban. Het vuur breidde zich daarna snel uit en bereikte vrijdag de kust ter hoogte van Saint-Raphaël. De brandweer dacht de vuurzee toen onder controle te hebben, maar later breidde die zich weer uit. Uit voorzorg werd de A8 in beide richtingen afgesloten.

De brandweer bestrijdt het vuur met ongeveer 1300 man en driehonderd bluswagens. Ook zijn blusvliegtuigen en helikopters ingezet. De brandweer wordt geholpen door militairen. Het is de grootste bosbrand in de regio sinds 1990.