DEN HAAG - Twee Nederlandse toeristen worden sinds een week vermist in Thailand. Het gaat om de 17-jarige Frank Bonnet uit Alphen aan den Rijn en de 19-jarige Michael Abspoel uit Rijswijk.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bevestigd. "We zijn er actief mee bezig, de zaak heeft onze grote aandacht", aldus een woordvoerder van het ministerie.Ruim een week geleden zouden de twee jongens terugkeren van een vakantie in Thailand, maar tot nu toe is er niets meer van de jongens vernomen.

Buitenlandse Zaken is begin deze week van de vermissing op de hoogte gesteld. Het ministerie heeft direct daarna contact opgenomen met de Nederlandse ambassade in Bangkok en met de Thaise autoriteiten. "We proberen samen met hen het spoor van de jongens terug te vinden", aldus de woordvoerder. Het departement houdt verder nauw contact met de ouders.

Aangereden

De vader van Michael, S. Abspoel is ten einde raad. Zijn zoon en vriend Frank zouden vorige week vrijdag op Schiphol aankomen. De jongens zaten echter niet in het vliegtuig. "Michael belde toen en zei dat Frank was aangereden door een auto. Een dag later mailde Michael mij dat ze zouden proberen de vlucht over te boeken. Dat is het laatste teken van leven dat ik heb gekregen."

'Mysterieus'

Intussen is er in Thailand met de pinpas van de zoon van Abspoel geld gepind. "Het ging steeds om kleine bedragen. Er staat nu nog euro op zijn rekening. Een eventuele crimineel haalt toch alles in een keer van een rekening. Het is allemaal zo mysterieus. Kijk, Michael is een serieuze gozer, die gaat niet zo maar aan de boemel zonder dat wij het weten. We hadden voordat ze verdwenen elke dag wel contact met ze."

De stiefmoeder van Frank Bonnet is een Thaise en heeft familieleden in het Aziatische land. Volgens vader Bonnet is de familie van zijn vrouw invloedrijk. "Maar dat is volgens mij niet de reden van de vermissing van de jongens. Ik zie geen enkel verband." De vader van Michael Abspoel meldde zondagavond dat de stiefmoeder van Frank Bonnet zondagmiddag naar Thailand vertrekt om daar te helpen met de zoektocht.

Bonnet heeft een kleine hoop dat het allemaal niet zo'n vaart loopt en goed afloopt. "Wellicht zijn ze wel gigantisch aan het feesten. En hebben ze daarom geen tijd en zin gehad om contact met ons op te nemen."

Pintransacties

De Alphenaar is van plan geld te storten op de rekening van zijn zoon. Deze is intussen leeggeplunderd na opnames van telkens niet al te grote bedragen. Volgens Bonnet vindt de Thaise politie de extra storting een goed idee, omdat de pintransacties op video worden vastgelegd. "We proberen na te gaan of er van de vorige transacties ook beelden zijn", aldus Bonnet.

De vader van Frank hoopt ook op een spoor dat leidt naar een Thaise vrouw met wie de twee jongens contact hebben gehad in Pattaya. "Ze hebben bij de vrouw overnacht en ze was er bij toen de jongens voor het laatst telefonisch contact hadden met ons."