LELYSTAD - De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Lelystad een werkstraf van zestig uur geëist tegen een brugwachter van de Ketelbrug. De 57-jarige L.S. uit Lelystad wordt dood door schuld verweten.

Het slachtoffer reed 19 september in de richting van Lelystad toen de slagbomen aan het einde van de brug dicht gingen. Ze raakte vermoedelijk in paniek en reed daarom achteruit.

Daardoor kwam de vrouw op het bewegende brugdek terecht. Ze viel er af en belandde meters lager in het Ketelmeer. Ze overleed later in het ziekenhuis.

Reconstructie

De rechtbank hield in juni een reconstructie op de Ketelbrug. De A6 tussen Lelystad en Emmeloord was toen uren afgesloten. Bij de schouw werd duidelijk dat auto's op de brug vanuit het brugwachtershuisje soms moeilijk waren te zien. L. heeft altijd volgehouden dat hij de auto die dag nooit heeft gezien.

Noodknop

Volgens de officier van justitie had L. de brug niet mogen openen en had hij op de noodknop moeten drukken. Vanwege die nalatigheden is er in zijn ogen sprake van dood door schuld. De strafeis viel relatief mild uit, omdat de brugwachter zelf ook lijdt onder de zaak en er veel media-aandacht is geweest.

Advocate

De advocate van S., S. Milani, vindt dat de ervaren brugwachter moet worden vrijgesproken. "Hij heeft alles gedaan wat hij als brugwachter had moeten doen.''

Ze wees erop dat de brug onveilig is, omdat er veel vaker auto's onder de eerste slagbomen doorrijden en dan bijna op het brugdek terechtkomen.