WASHINGTON - De Republikeinse voorzitter van een Amerikaanse parlementaire commissie heeft vrijdag alle leden van de Democratische oppositie door de politie laten verwijderen uit een vergaderzaal.

De Democraten waren verbolgen over het feit dat zij te weinig tijd hadden gehad om een 91 pagina's lang wetsontwerp over pensioenhervorming te lezen. Na ruzie over de procedure trokken zij zich terug in een belendende bibliotheek. Bill Thomas, de voorzitter van de commissie, riep de politie om de Democraten te laten verwijderen.

Éénpartijstaat

Vervolgens werd de pensioenwet zonder de aanwezigheid van de Democraten aangenomen door de Republikeinse commissiemeerderheid. Democraten spraken op het tv-station CNN van machtsmisbruik en verweten de Republikeinen dat zij proberen een éénpartijstaat op te zetten.

Volgens de Republikeinen is de politie gebeld omdat de Democraat Stark de Republikein McInnis zou hebben bedreigd. In een reactie daarop wezen Democraten op het leeftijdsverschil tussen Stark (72) en McInnis (50).