VEGHEL - De gemeente Veghel adviseert mensen in een gebied tussen de brand bij veevoederbedrijf Cehave en de snelweg A50 om weg te gaan uit de rook. Het gaat om een gebied in een straal van iets minder dan een kilometer met daarin vooral veel bedrijven.

Het advies is om werknemers naar huis te sturen, schrijft burgemeester Peter Mangelmans in een brief die rond het middaguur verscheen. De brandweer heeft grote moeite met het blussen van de brand die vermoedelijk maandagavond al voor middernacht is ontstaan in een loods van ongeveer vierduizend vierkante meter.

Blussen

In de loods ligt afgekeurd voedingsmateriaal opgeslagen, zoals chocolade van de fabriek van Mars in Veghel. De voedingsmiddelen blijven onverminderd branden en het plan om het vuur gecontroleerd te laten doven is afgeblazen.

In de loods stonden verder verpakkingsmateriaal, enkele heftrucks en vrachtwagens.

Twee kranen breken de opslag dinsdag open. Twee grote blusvoertuigen van de vliegbases Volkel en Eindhoven en vele brandweerlieden bestrijden het vuur met water en schuim. De nieuwe ingreep veroorzaakt dinsdagmiddag wederom veel rookontwikkeling.

Bewoners

Het is nog onduidelijk wanneer de veertig geëvacueerde bewoners van twintig woningen in de directe omgeving terug naar huis kunnen. Zij zijn opgevangen in een zalencentrum en indien nodig regelt de gemeente voor komende nacht onderdak. De brandweer verwacht nog zeker de hele dag bezig te zijn met blussen.

De schade door de brand loopt in de miljoenen.