DEN HAAG - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft besloten het rookverbod in de horeca meer anoniem te gaan controleren en pas de volgende dag de kroegeigenaar een boete te geven. Dat is een reactie op bedreigingen aan het adres van de inspecteurs.

Die agressie is vooral afkomstig van klanten, zegt een woordvoerder van de VWA. Of het aantal bedreigingen toeneemt, kon de VWA dinsdag niet zeggen. De inspecteurs zijn speciaal getraind om met dergelijk, meestal verbaal, verzet om te gaan.

Meer dan 80 procent van de horeca-eigenaren die het rookverbod hebben genegeerd, neemt na een waarschuwing maatregelen. Bij caféhouders is dat 50 procent, blijkt uit een evaluatie.

Bezoek

Drie maanden na de invoering van het rookverbod zegt de VWA dat het verbod nog altijd in 95 procent van de totale horeca wordt nageleefd. In de eerste drie maanden zijn 6742 bedrijven bezocht.

In 5 procent van de gevallen werd een maatregel genomen; er werden 242 herinspecties uitgevoerd. Het aantal maatregelen bij onder meer restaurants, sportkantines en fastfoodrestaurants lag rond de 3 procent. Bij cafés lag dat percentage op bijna een kwart.

Bij de cafés bleek dat bijna één op de vier gecontroleerde bedrijven zich niet aan de regels houdt. In 10 procent van de in totaal 750 gecontroleerde cafés ging het om een bewuste overtreding van het rookverbod.

In bijna honderd cafés constateerde de VWA een lichte overtreding. Daarom richten de inspecteurs de controles vanaf half september op de cafés waarvan wordt vermoed dat zij bewust de regels overtreden.

Boetes

De eerste week van oktober zijn in het hele land 22 boetes uitgedeeld, waarvan drie keer een tweede boete. Het totaal aantal boetes komt daardoor op circa vijftig. De boetes lopen op van 300 tot 2400 euro.

Clean Air Nederland, een organisatie van niet-rokers, wil dat bij overtreding ook de roker een boete krijgt. De geldstraffen zouden dan wel minder hoog moeten zijn dan voor de kroegeigenaren, vindt Clean Air.

Bij een VWA-actie in het centrum van Zaandam werden het afgelopen weekeinde dertien inspecties uitgevoerd: acht boetes en één waarschuwing voor een relatief lichte overtreding.