NIJMEGEN - In Nijmegen zijn vrijdag 40.706 wandelaars over deeindstreep van de Nijmeegse Vierdaagse gewandeld. Nog nooit eerderhaalden zo veel wandelaars de finish. De 87e Vierdaagse stond deafgelopen dagen bol van de records.

Het evenement had dit jaar het grootste deelnemersveld ooit. Deloop begon dinsdag met 44.812 wandelaars, afkomstig uit 61 landen,wat eveneens een record is. Het aantal wandelaars dat vrijdag definish haalde, verbreekt het record van drie jaar geleden. Toenhaalden ruim 36.000 mensen de eindstreep.

Vrijdagmorgen vroeg gingen de wandelaars van start voor delaatste etappe. Het parcours liep onder meer door Cuijk en Malden,ten zuiden van Nijmegen. De laatste dag bleek voor 408 wandelaarstoch te zwaar. Zij haakten af of gingen niet van start. In totaalvielen er de afgelopen dagen 4.106 wandelaars uit.

Hitte

Veel lopers staakten de strijd vanwege de hitte. Voor het eerstsinds 1972 besloot de organisatie een etappe in te korten inverband met extreem heet weer. De 40 en 50 kilometer werdenwoensdag elk met tien kilometer ingekort. Het aantal uitvallersbedroeg die dag 1.805, wat in absolute aantallen een record is. Deorganisatie hield rekening met veel meer uitvallers.

Het Rode Kruis was de hele week druk met het prikken van blarenen het oplappen van vermoeide wandelaars. De medische hulppostengebruikten 61 kilometer leukoplast, 30.000 steriele gazen, 61 literjodium, 43.000 blarenprikkers en 18.000 handschoenen. "Dat is tweekeer zo veel materiaal als vorig jaar", aldus een woordvoerstervan het Rode Kruis. De hoge temperaturen waren de oorzaak van devele blaren en andere lichamelijke klachten.

De organisatie is zeer tevreden over het verloop van hetevenement. "De deelnemers hebben goed rekening gehouden met deweersomstandigheden", aldus een woordvoerder. "Wij hebben er baatbij als zo veel mogelijk mensen de finish halen. Zij maken deVierdaagse immers tot wat die is."