AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten laten maandag wederom vrijwel uitsluitend dieprode cijfers zien.

In Amsterdam kelderde de toonaangevende AEX-index bij de opening 4,6 procent. Na bijna anderhalf uur handel zakte de hoofdindex verder naar 6 procent verlies. Inmiddels schommelt het verliespercentage rond de 6,5 procent.

De Europese beurzen zakten maandagochtend na forse openingsverliezen steeds verder weg. De koersverliezen in Londen, Frankfurt en Parijs liepen op tot 6 procent.

De angst voor de kredietcrisis regeert. Vooral bankaandelen maakten een duikvlucht.

Fortis

De handel in het aandeel Fortis is tot nader order opgeschort. De geplaagde bank en verzekeraar werd dit weekeinde ontmanteld. De Nederlandse staat neemt de Nederlandse onderdelen over, de rest gaat naar het Franse BNP Paribas.

De ingreep door de regeringen van Nederland, België en Luxemburg die een week eerder bekend werd gemaakt, bleek eind vorige week niet voldoende om het concern van de ondergang te redden.

Aegon

Andere financiële bedrijven zagen hun beurswaarde opnieuw kelderen. In Amsterdam staat verzekeraar Aegon op een verlies van 17,4 procent en ING 10,6 procent. MidKapper SNS Reaal dook 14,3 procent omlaag.

Na Aegon was staalproducent ArcelorMittal de sterkste daler onder de hoofdfondsen. De staalproducent, het zwaarst wegende AEX-fonds, verloor 10,6 procent.

Het aandeel staat al geruime tijd onder druk. Beleggers vrezen dat door de teruglopende groei van de economie de vraag naar staal zal afnemen.

Beurswaarde

Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben hun totale beurswaarde in de eerste negen maanden van 2008 met bijna 178 miljard euro zien kelderen.

Dat is een verlies van ruim een derde vergeleken met eind 2007. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend heeft gemaakt.

Beursklimaat

Het verlies op de beurs is het grootste sinds 2002, toen 190 miljard euro in rook opging. De koersdalingen zijn voor het grootste deel te wijten aan het slechte beursklimaat als gevolg van de kredietcrisis.

Door overnames verdampte nog eens 82 miljard euro aan beurswaarde. Vooral de beursexit eind april van ABN Amro, dat toen nog 70 miljard euro waard was, springt eruit.

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl