BRUSSEL - De Belgische vakbonden hebben maandag hun land lamgelegd. Ze protesteren daarmee tegen de dalende koopkracht. Er rijden praktisch geen treinen, trams en bussen, waardoor in de ochtendspits lange files stonden op de Belgische wegen.

Rond acht uur stond er rond de 280 kilometer file, ongeveer 80 kilometer meer dan op een normale maandagochtend. In de loop van de ochtend losten de meeste files op; rond 11.30 uur stond er nog 50 kilometer.

Treinen vanuit Nederland naar België rijden niet. Ook de Thalys naar Frankrijk en de Eurostar naar Londen rijden niet.

Fabrieken

In sommige delen van het land wordt geen post rondgebracht, elders zijn scholen dicht en fabrieken als die van Audi in Vorst bij Brussel liggen stil.

In Antwerpen ligt een deel van de haven plat. De Vlaamse omroep VRT laste maandagochtend even voor zeven uur bij wijze van protest een stilte in van een minuut.

Vliegveld

Op de luchthaven van Zaventem bij Brussel ondervinden passagiers weinig problemen door de stakingsdag. Wel is er hinder voor aankomende passagiers omdat er geen treinen rijden van het vliegveld naar Brussel.

De bonden willen met de stakingsdag een signaal afgeven aan de regering van premier Yves Leterme die op 14 oktober de begroting voor volgend jaar in het Belgische parlement presenteert. Maandag zijn er nog betogingen in Brussel en Gent.