VENLO - Drie politiekorpsen testen een hittezoeker uit die in staat is om hennepkwekerijtjes in woonruimtes op te sporen. Het bestrijden van de huisteelt wordt daarmee een stuk gemakkelijker en effectiever. Het apparaat detecteert de groeilampen die nodig zijn voor wietteelt. Dat heeft de politie Limburg Noord vrijdag gemeld, een van de korpsen die aan het experiment meedoen.

Ook de korpsen van Utrecht en IJsselland sporen warmtebronnen in gebouwen op deze manier al op. Het instrument is te vergelijken met een lasergun die de snelheid van automobilisten registreert. Agenten kunnen het apparaat vanuit hun auto bedienen.

Het Openbaar Ministerie heeft het gebruik van de hittezoeker goedgekeurd. Eind dit jaar denkt de politie de resultaten van het experiment bekend te kunnen maken. Daarna kunnen alle korpsen in Nederland mogelijk gebruik gaan maken van de wietvanger.

Het uitslaan van het apparaat bij een wietzolder alleen is niet voldoende om het pand binnen te stormen, benadrukt een woordvoerder van de politie Limburg Noord. "Want voor hetzelfde geld staat op zolder een hoogtezon", zegt hij. "We hebben dus meer informatie nodig, zoals meetresultaten van het energiebedrijf en klachten over stankoverlast".

De hittezoeker maakt de opsporing van mogelijke wietpanden een stuk gemakkelijker omdat het onderzoek daardoor sneller verloopt en minder inzet vergt. Op dit moment kost het opsporen en ontmantelen van kwekerijen veel geld, menskracht en tijd. Bovendien moeten agenten na klachten uit de buurt vaak letterlijk op hun neus afgaan. Een meetinstrument dat groeilampen registreert, is veel efficiënter.