HIPPOLYTUSHOEF - Tientallen woningen in het Noord-Hollandse Hippolytushoef zijn zondagmiddag onder water gelopen door zware regenval. Voor meer woningen dreigt hetzelfde. Dit heeft regionaal brandweercommandant Robin Burgering gezegd.

Door de zware regenval kunnen sloten, plassen en riolering de afvoer van het water niet meer goed aan.

Verschillende instanties zijn bezig de wateroverlast te beperken, onder meer door de inzet van pompen. Volgens Burgering heeft ook het dorp Anna Paulowna last van de overvloedige regen.

Kop

In de kop van de provincie Noord-Holland viel zondag zeker 78 mm regen, ongeveer de hoeveelheid neerslag die gemiddeld in een maand valt. Dat meldde het KNMI zondag. Als de nachtelijke uren worden meegerekend is er zelfs 90 millimeter neergekomen.

De N99 van Den Helder richting de A7 werd afgesloten. Delen van de weg zijn door de regenval onder water komen te staan. Het doorgaande verkeer wordt via zogenoemde bypasses in goede banen geleid, aldus de gemeentewoordvoerder.

Leeuwarden

De hoeveelheid regen verschilde in Nederland erg per regio. Zo mat het KNMI in Leeuwarden 20 mm en waren er plekken waar minder dan 10 mm water viel.

Depressie

Volgens een woordvoerder van het meteorologisch instituut was al enkele dagen duidelijk dat er een depressie aankwam met veel neerslag. De vraag was alleen; waar komt die terecht. "Daar waren we meer benieuwd naar dan naar de eerste herfststorm."

Het KNMI presenteerde in juli een klimaatrapport waarin het instituut niet meer neerslag in Nederland voorspelt, maar wel perioden waarin de regen met grote intensiteit valt: veel water in korte tijd. Dat is wat zondag in Noord-Holland gebeurde.