Een volledige militaire overwinning in Afghanistan is niet mogelijk en het kan verstandig zijn de Taliban bij een politieke oplossing voor de problemen in het land te betrekken. Dat heeft de hoogste Britse militair in Afghanistan, generaal Mark Carleton-Smith, volgens de krant Sunday Times gezegd.

"We gaan deze oorlog niet winnen", zei Carleton-Smith tegen de krant. De buitenlandse troepen in Afghanistan kunnen volgens hem hoogstens bereiken dat de opstand zodanig wordt teruggebracht dat de bestrijding ervan kan worden overgelaten aan het Afghaanse leger. "Het is heel goed mogelijk dat we vertrekken terwijl de opstand in de provincie op een laag maar gestaag niveau doorgaat."

Een politieke overeenkomst met de Taliban zou volgens de generaal een oplossing kunnen bieden. Britse regeringsvertegenwoordigers hebben eerder geopperd dat het verstandig zou zijn om te proberen de Taliban er door middel van onderhandelingen toe te bewegen hun wapens neer te leggen en deel te gaan uitmaken van het landsbestuur. Vorige week riep de Afghaanse president Hamid Karzai de Taliban nog op om te onderhandelen.

Problemen

Zaterdag ontkende de Britse regering dat ze gelooft dat de militaire operatie in Afghanistan gedoemd is te mislukken. Die ontkenning volgde op een bericht in het Franse weekblad Le Canard Enchaine, waarin stond dat de Britse ambassadeur in Afghanistan had gezegd dat de problemen in het land door de aanwezigheid van buitenlandse troepen worden verergerd.

De ambassadeur, Sherard Cowper-Coles, zou tegen een hoge Franse diplomaat hebben gezegd dat Afghanistan wellicht de meeste baat zou hebben bij 'een acceptabele dictator'. Het Britse ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat de gemelde uitspraken van de ambassadeur niet het standpunt van de regering weergeven.