De rechtbank in Haarlem heeft vrijdag de 57-jarige Volendammer Jan Veerman, eigenaar van café De Hemel, veroordeeld tot twaalf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf van 240 uur. Bovendien mag hij zijn beroep als horecaondernemer twee jaar lang niet uitoefenen.

Het Openbaar Ministerie had tevens boetes van in totaal 3000 euro geëist wegens overtreding van de bouwverordening en de Drank- en Horecawet. In die vorderingen verklaarde de rechtbank het OM niet ontvankelijk.

Brand- en dood door schuld

De veroordeling geldt brand- en dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. Volgens de rechtbank was er voldoende grond voor het opleggen van een onvoorwaardelijke celstraf. Maar om Veerman de mogelijkheid te bieden voor alle betrokkenen tot een bevredigende afwikkeling van de gevolgen van de ramp te kunnen komen, koos het college voor een voorwaardelijke sanctie.

Het OM had niet gevraagd om een verbod op beroepsuitoefening voor Veerman, maar de rechtbank vond deze maatregel noodzakelijk omdat hij tijdens het proces onvoldoende heeft laten blijken dat hij zich bewust is van zijn verantwoordelijkheden als horecaondernemer.

Vrijspraak

De rechtbank sprak de 27-jarige dochter van Veerman, Laura Veerman, en de 35-jarige bedrijfsleider John V. vrij van hun betrokkenheid bij de brand.

John V. werd verdacht van brand en dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. Tegen hem had het Openbaar Ministerie tien maanden celstraf geëist. Laura Veerman werd brand door schuld ten laste gelegd. Het OM eiste hiervoor drie maanden celstraf en vrijspraak voor de andere twee feiten.

Bij de brand in café De Hemel kwamen tijdens de nieuwjaarsnacht van 2001 veertien jongeren om het leven en raakten er bijna driehonderd gewond.