KABUL - De internationale vredesmacht ISAF heeft in de Afghaanse provincie Uruzgan een belangrijke Taliban-commandant opgepakt. Dit hebben ISAF en het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zondag laten weten.

Mullah Sakhi Dad en een kompaan werden woensdag door Australische special forces en Afghaanse militairen aangehouden in het district Tarin Kowt. Bij de operatie is geen schot gelost, meldde het Australische ministerie van Defensie.

De arrestanten zijn overgebracht naar de detentiefaciliteit van de Nederlandse militairen, die hen later hebben overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten in Kabul. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag waren er bij de aanhouding geen Nederlanders betrokken.

Ontvoering

Sakhi Dad zou bevelen hebben gegeven voor zelfmoordaanslagen in Uruzgan. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de distributie van munitie en onderdelen voor bermbommen, en bij de ontvoering van burgers. Sakhi Dad zou banden hebben met mullah Berader Akhund, de tweede man van de Taliban in Afghanistan.

Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken had Sakhi Dad zich verzoend met de Afghaanse autoriteiten, maar heeft hij zich niet aan zijn woord gehouden en ging hij weer over tot aanvallen op de bevolking van Afghanistan.

Sakhi Dad is de vierde belangrijke Taliban-commandant die in de Afghaanse provincie is opgepakt, meldden de Australiërs.