DRONTEN - Een Iraanse moeder en haar twee dochters worden alsnog uit het asielzoekerscentrum (azc) in Dronten gezet. De gemeente besloot het drietal in december nog niet de deur te wijzen, omdat er een grote demonstratie werd verwacht. De politie had toen te weinig mankracht beschikbaar wegens de invoering van de euro.

Voor het in toom houden van eventuele demonstranten zijn maandag wel genoeg politieagenten op de been te brengen, aldus de gemeente maandag.

Een woordvoerder van de actiegroep die de uitzetting van de Iraanse familie Orudsji probeert te voorkomen, zegt al de toezegging hebben van een scholengemeenschap SGL die met een groot deel van haar leerlingen wil protesteren tegen het besluit. Rond vijftig betogers hadden zich maandagochtend al bij het azc verzameld.

De vader van het gezin mag voorlopig in het azc blijven omdat hij last heeft van een hernia. De demonstranten zijn van mening dat de rest van de familie daarom ook niet moet worden uitgezet.

De dochters van 21 en 16 jaar zitten op de SGL en dat is ook de reden dat de scholengemeenschap haar medewerking zou hebben toegezegd aan een demonstratie.