ZAANDAM - De harde wind is er mede de oorzaak van dat de brand die in de nacht van zaterdag op zondag in Zaandam woedde, moeilijk te blussen was. Dat hebben de brandweer en het gemeentebestuur van Zaandam zondag laten weten.

Door de brand in de straat Schiermonnikoog raakten voorlopig elf woningen onbewoonbaar.

Van bij elkaar 21 huizen werden de bewoners geëvacueerd. Zondagochtend konden de bewoners van tien huizen weer terug. Hoeveel van de elf overige huizen uiteindelijk weer bewoonbaar zijn, is nog niet bekend.

Controle

De brand brak door nog onbekende oorzaak uit in een rijtjeshuis en verspreidde zich via het plafond naar omliggende woningen. Het vuur kroop volgens de brandweer tegen de wind in via een ruimte tussen het dak en de bouwmuren naar de andere woningen. Ook de constructie van de daken bemoeilijkte het blussen. De brand woedde de hele nacht. Om zes uur 's ochtends had de brandweer het vuur onder controle. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

De bewoners van de ontruimde panden zijn met taxibusjes naar een hotel in Alkmaar gebracht of zochten zelf alternatief onderdak, aldus een woordvoerster van de gemeente. De gemeente spreekt zondagmiddag met de bewoners van de voor langere tijd onbewoonbaar verklaarde huizen. Tijdens dit gesprek komt onder meer aan de orde waar zij nu gaan verblijven.

Volgens de politie werd de hulpverlening tijdens de brand overigens nog verder bemoeilijkt door een bewoner die zich vervelend gedroeg. De bewoner werd uiteindelijk aangehouden. De politie is bezig met het verdere onderzoek hiernaar.

Brand Zaandam