JAKARTA - Irian Jaya, de meest oostelijke provincie van Indonesië, heet vanaf maandag officieel Papua. De naamswijziging maakt onderdeel uit van een autonomiepakket. De Indonesische regering hoopt met het verlenen van meer autonomie het onafhankelijkstreven van de Papua's in te dammen.

De naamswijziging werd officieel van kracht tijdens een plechtigheid waarbij gouverneur Salossa een bord onthulde met de tekst 'Gouverneurskantoor van de provincie Papua', zo meldde het persbureau Antara. De autonomieregeling voor de provincie ging op 1 januari in.

De belangrijkste concessie wat Jakarta betreft is de toezegging dat de provincie 70 procent van de inkomsten van olie en gas mag houden en 80 procent van de inkomsten uit andere bronnen als mijn- en bosbouw.

Papua mag bovendien een eigen vlag voeren, naast de nationale vlag van Indonesië. Die vlag moet wel iets lager hangen.

Papua beschikt over grote hoeveelheden grondstoffen. Die hebben de afgelopen jaren miljarden opgeleverd die bijna helemaal naar Jakarta zijn gevloeid. De provincie was en is de armste en meest achtergestelde provincie van Indonesië. De bevolking werd met zeer harde hand door het leger onder de duim gehouden.

Oppositie

Papua krijgt een uit twee kamers bestaande raad die het provinciaal bestuur moet controleren en de belangen en rechten van de 250 stammen moet beschermen. Andere Indonesische provincies hebben ook een gouverneur en een eenkamerig lokaal parlement. Die hebben echter veel minder macht.

De oppositionele Beweging Vrij Papua (OPM) wijst het autonomiepakket af. De OPM eist een referendum over onafhankelijkheid, zoals dat in 1999 in Oost-Timor werd gehouden.

President Megawati Sukarnoputri wijst zo'n referendum af. Haar vader Sukarno, de eerste president van Indonesië, had de Papua's bijna veertig jaar geleden al autonomie toegezegd. De nationalistische Megawati was ook tegen het referendum op Oost-Timor dat door voormalig president Habibie werd doorgedrukt.

/NIEUWSMegawati biedt Atjeh en Irian excuses aan