ANKARA - Bij gevechten tussen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK en het Turkse regeringsleger zijn vrijdag in het zuidoosten van Turkije zeker 38 doden gevallen, vijftien Turkse militairen en zeker 23 PKK-strijders. Twee Turkse militairen worden nog vermist.

Dat heeft een Turkse legerwoordvoerder zaterdag laten weten. De gevechten waren in de streek Semdinli aan de grens met Irak en Iran.De rebellen hadden een Turkse legerpost vlakbij de grens met Irak aangevallen.

De Turkse luchtmacht ging daarop in de tegenaanval. Het waren de dodelijkste gevechten tussen beide partijen dit jaar.

Invallen

Het Turkse leger heeft sinds begin dit jaar een aantal invallen gedaan in Noord-Irak om de PPK-strijders daar te bestrijden.

De Koerdische groepering voert vanuit dit gebied geregeld aanvallen uit op doelen in Turkije waarna ze zich terugtrekt in het bergachtige noorden van Irak. De Turkse regering wil dat Bagdad harder optreedt tegen de PPK.

Bomaanslagen

Ankara beschuldigt de marxistische PKK er ook van verantwoordelijk te zijn voor een serie bomaanslagen in Turkse steden. In juli doodden twee bomexplosies in Istanbul nog zeventien mensen.

Zeker 150 mensen raakten gewond. De PKK vecht sinds 1984 voor een onafhankelijk Koerdistan. De strijd kostte al aan zeker 44.000 mensen het leven.

Terugslaan

President Abdullah Gül beloofde zaterdag dat Turkije keihard zal terugslaan na de PKK-aanval. De militanten zullen worden verpletterd, aldus de president.

In verband met de actie zegde hij een bezoek aan Frankrijk af. De Europese Unie veroordeelde de aanval op de militaire post en verklaarde zich "volledig solidair te zijn met de Turkse autoriteiten".