SARAJEVO - De politie heeft maandagavond in Ilidza bij de Bosnische hoofdstad Sarajevo Naser Oric gearresteerd. Dat meldde de krant Dnevni Avaz op zijn website. Oric zou zich schuldig hebben gemaakt aan afpersing.

De verdachte was tijdens de burgeroorlog in Bosnië commandant van de moslims in Srebrenica, waar hij ook geboren is. Twee maanden voor de verovering van Srebrenica door het Bosnisch-Servische leger verliet hij echter de door Dutchbat beschermde enclave zonder er terug te keren.

Woordvoerder Robert Cvrtak van de Bosnische politie zei tegen Dnevni Avaz dat naast Oric nog drie personen zijn gearresteerd, twee Bosnische moslims en een Serviër.

Dat gebeurde tijdens een politieactie tegen de georganiseerde misdaad. "We hebben de verdachten op heterdaad betrapt maar onze actie duurt nog voort", aldus Cvrtak. Tijdens de aanhoudingen is een grote hoeveelheid geld in beslag genomen.

Vrijgesproken

De nu 41-jarige Oric werd in juli van dit jaar door het Joegoslavië Tribunaal vrijgesproken. Hij was door voormalig hoofdaanklaagster Carla Del Ponte beschuldigd van het begaan van oorlogsmisdaden tegen Bosnische Serven in en rond Srebrenica. Del Ponte had 18 jaar gevangenisstraf tegen hem geëist.