DEN HAAG - De eerste reacties op de nieuwe Fortis-deal zijn gemengd. "Een verstandig besluit", volgens het CDA. PvdA toont begrip voor het hernieuwde akkoord, de SP wil een spoeddebat en GroenLinks vindt het "niet erg vertrouwenwekkend" dat het kabinet binnen een week een miljardenovereenkomst over Fortis heeft moeten repareren.

CDA-Tweede Kamerlid Frans de Nerée ziet het tweede akkoord over Fortis binnen een week vooral als een signaal van vertrouwen vanuit de Staat richting spaarders, het bankwezen en de Nederlandse economie.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang vindt het merkwaardig dat de Kamer op geen enkele manier is betrokken bij dit besluit, terwijl er de afgelopen dagen uitvoerig met minister Wouter Bos (Financiën) over de bankverzekeraar is gesproken. "Ik kan dit besluit niet zomaar steunen.

Ik wil eerst een beter verhaal horen van het kabinet", aldus Tweede Kamerlid Kees Vendrik. Vendrik noemt het "uitermate bizar" dat bij de afspraken die Nederland afgelopen zondag met België en Luxemburg heeft gemaakt over Fortis de positie van ABN Amro blijkbaar niet goed was geregeld.

PvdA

PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang wil weten waarom de nu gemaakte afspraken zondag blijkbaar nog niet mogelijk waren. Hij vindt het wel volkomen begrijpelijk dat het kabinet de afgelopen dagen niets meldde over nieuwe onderhandelingen met België en Luxemburg.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt dat de overname daadkracht en eensgezindheid van de overheid toont.

Bonden

De vakbonden zijn positief over het nieuwe plan. "Het voortbestaan van de banken en de werkgelegenheid in Nederland is goed gegarandeerd", zei bestuurder Gerwin van der Lei van vakbond De Unie vrijdag.

Ook vakbond CNV is positief. "Voor de werknemers is dit goed. Er wordt nu zeker solide en verantwoord omgegaan met het belang van de werknemers", aldus CNV-bestuurder Achmed Kansouh.

FNV

FNV Bondgenoten is veel kritischer. "De Nederlandse Staat laat de werknemers in grote verwarring achter", zei bestuurder Carla Kiburg. "Eerst moest er snel worden geïntegreerd, dan maandag plotseling niet en nu weer wel." Kiburg vreest dat nu wederom duizenden banen op de tocht staan.

"Voor de werknemers is de toekomst volstrekt onduidelijk. Daarom eisen wij onze positie op om met de minister te praten en onderhandelen."