ROTTERDAM - Een narcosemiddel blijkt de bron van de infecties die eind vorige week een aantal patiënten van het Havenziekenhuis in Rotterdam heeft getroffen. Dat heeft een externe onderzoekscommissie vastgesteld, meldde het Havenziekenhuis vrijdag.

In het verdovingsmiddel zat de bacterie klebsiella pneumoniae, die zich snel had vermeerderd. De narcose was met een injectie in de aderen toegediend. De omgevingsbacterie komt voor in de mond, darmen en op de huid. Het onderzoek van de commissie richt zich nu op de vraag hoe het organisme in het middel terecht is gekomen.

Klachten

In totaal werden vorige week zaterdag dertig personen teruggeroepen die de twee dagen ervoor waren geopereerd. Dat gebeurde na klachten van patiënten die kort na de operatie ernstig ziek waren geworden.

Opgenomen

In totaal werden zeven mensen opgenomen. Een van hen verkeerde vrijdag nog altijd in kritieke toestand. De toestand van de man is wel stabiel. "De uitslag van dit onderzoek bevestigt dat we deze man al sinds het begin op de juiste wijze behandelen'', stelde een woordvoerder van het ziekenhuis.

Observatie

Twee van de zeven opgenomen patiënten hebben het ziekenhuis inmiddels weer verlaten. Naast de man in kritieke toestand verblijven nog vier personen ter observatie in het ziekenhuis.

Het Havenziekenhuis heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gesteld van de bevindingen.