AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam en homobelangenorganisatie COC willen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek instelt naar homo- en hivhealings van pinkstergemeenten.

Wethouder Freek Ossel (diversiteit) en COC-voorzitter Dennis Boutkan vrezen dat dit soort bijeenkomsten een gevaar voor de volksgezondheid kunnen betekenen, zo schrijven zij in een verklaring.

De betreffende bijeenkomsten zijn vooral populair bij de Antilliaanse, Afrikaanse en Surinaamse gemeenschap. De healings zouden mensen van homoseksualiteit en hivbesmetting kunnen genezen, beweren de religieuze leiders.

Daar schuilt volgens Boutkan en Ossel het gevaar. "Healings die mensen in de waan laten dat zij zo genezen kunnen worden van hiv, houden hiv-positieve mensen af van een echte behandeling", menen zij.

Reguliere zorg

"Net zo goed als Jomanda Silvia Millecam niet heeft kunnen genezen van kanker, kunnen gebedsgenezers mensen niet van hun hiv-positieve status afhelpen. Hiv-behandeling hoort thuis in de reguliere zorg", aldus de verklaring van de wethouder en de voorzitter.

Volgens hen worden met name patiënten uit etnische gemeenschappen nogal eens onder druk gezet om zich niet goed te laten voorlichten en behandelen.

Discriminatie

De gemeente en het COC roepen mensen met negatieve ervaringen op aangifte te doen bij de politie. Inmiddels hebben Amsterdammers al veel meldingen gedaan van discriminatie. "De stroom van aantijgingen uit deze hoek blijft aanhouden."

Ossel en Boutkan vinden dan ook dat het "hoog tijd" wordt dat het Openbaar Ministerie zich hierin gaat mengen. "Gelovigen hebben in Nederland de vrijheid te leven volgens hun eigen leefregels, maar niet de vrijheid anderen buiten hun gemeenschap te betichten van misdadig gedrag."