WASHINGTON - De meeste Amerikanen eten hun bord leeg, ongeacht de opgediende hoeveelheid voedsel. En dit terwijl sommige porties in de horeca steeds groter worden. Dit blijkt donderdag (plaatselijke tijd) uit een wetenschappelijke studie van het Amerikaanse Instituut voor Kankeronderzoek.

Bijna 70 procent van de ondervraagden eten hun bord meestal of altijd leeg, ook als de porties groot zijn. Ondertussen is de gemiddelde portie patat toegenomen van 74,6 gram in 1955 naar 220,8 gram nu.

"In een land waar 64 procent van ons te zwaar is of onder vetzucht lijdt, is er een alarmerende tendens niet stil te staan bij de hoeveelheid voedsel dat wij eten", stelt het instituut, dat het verband tussen eetgewoontes en kanker onder de aandacht wil brengen, vast.

Volgens een rapport dat de Amerikaanse regering vrijdag publiceert, zijn kinderen in de VS dikker dan ooit. Het percentage kinderen met overgewicht in de leeftijdsgroep van 6 tot 18 is sinds meer dan verdubbeld, van 6 procent in 1980 naar 15 procent in .