AMSTERDAM - Advocaten Stijn Franken en Jan-Hein Kuijpers wraken de raadsheren van het gerechtshof die zijn belast met de behandeling in hoger beroep van de zaak-Holleeder.

http://www.nuvideo.nl/home/video/show/18928 Dat hebben zowel een woordvoerder van het ressortsparket in Amsterdam als de raadslieden van Holleeder bevestigd.

Op 22 oktober vindt een ingelaste zitting plaats in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Een zogeheten wrakingskamer van het Amsterdamse hof zal zich dan over het verzoek van Franken en Kuijpers buigen. Inhoudelijk willen de beide advocaten nog niets over hun verzoek zeggen.

Endstra

Eerder is echter al gebleken dat de voorzitter van de betrokken strafkamer, J. Chorus, in het verleden heeft geoordeeld over een zakelijk geschil tussen de vorig jaar overleden getuige Bram Zeegers en de nabestaande van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Familielid

Het Amsterdamse hof maakte in augustus een begin met de zaak tegen Willem Holleeder en enkele medeverdachten. Bij aanvang van deze zogeheten regiezitting liet voorzitter Chorus weten dat hij zich in het verleden heeft gebogen over de civiele zaak tussen Zeegers en de erven Endstra. Een ander lid van het hof is een ver familielied van een andere, belangrijke getuige in de zaak-Holleeder. Ook dat werd op die zitting gezegd.

Geen genoegen

Het hof zag ondanks deze omstandigheden geen noodzaak terug te treden en meende de zaak-Holleeder met de benodigde onbevangenheid en onafhankelijkheid te kunnen behandelen. De kwestie is op de zitting in augustus achter gesloten deuren met de advocaten van Holleeder besproken. Naar nu blijkt, nemen Franken en Kuijpers geen genoegen met deze rechters.

Gemotiveerd

"We hebben uitgebreid gemotiveerd wat onze bezwaren zijn", aldus Kuijpers vrijdag. "Maar wat die precies zijn, willen we pas ten overstaan van de wrakingskamer uiteenzetten." Op de vraag of de pijlen van de raadslieden zich richten op één of meerdere rechters, antwoordde Kuijpers dat het "om het hof" gaat.

Holleeder werd eind vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot negen jaar cel wegens het in georganiseerd verband afpersen van enkele zakenlieden, onder wie Willem Endstra.

Vervangen

Wraking is een juridische procedure waarbij betrokkenen in een proces de objectiviteit van de rechtbank in twijfel trekken. Als de wrakingskamer de klagers gelijk geeft, kan die de betreffende rechter of de hele rechtbank laten vervangen.