AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam doet vrijdag uitspraak in de hoger beroepzaak tegen Volkert van der G.. De 34-jarige Harderwijker heeft bekend op 6 mei 2002 politicus Pim Fortuyn te hebben doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum.

De rechtbank veroordeelde Van der G. drie maanden geleden tot achttien jaar cel voor de moord. In hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie voor de tweede keer levenslange gevangenisstraf. Ook het hof lijkt derhalve voor de vraag te staan: moet Van der G. voor een bepaalde tijd of voor altijd de cel in?

Het hof hield aan het einde van de behandeling van de zaak twee weken geleden ook de mogelijkheid van het wijzen van een tussenarrest nog open. Dit kan het hof doen als de raadsheren en -vrouw meer willen weten over Van der G. voor zij tot een definitieve uitspraak komen.

Advocaat-generaal I. van Asperen de Boer voerde in haar requisitoir een reeks argumenten aan waarom Van der G. levenslang moet krijgen. Ze betitelde de moord als politieke moord en veegde de vloer aan met het motief van de verdachte. "Hij heeft het meest ondemocratische gedaan dat denkbaar is, onder het mom van bescherming van de democratische rechtsstaat."

A. Franken en B. Böhler, de advocaten van Van der G., pleitten voor een gevangenisstraf van maximaal zestien jaar. Dat zou naar hun mening passen bij een enkelvoudige moord door een dader met een blanco strafblad.