WASHINGTON - Het Witte Huis zelf wilde koste wat het kost dat de toespraak van president Bush van afgelopen januari een vingerwijzing bevatte naar de nucleaire ambities van Saddam Hussein.

Dat verklaarde CIA-directeur George Tenet woensdag ten overstaan van een commissie van de Amerikaanse Senaat, zo bleek een dag later uit de woorden van het Democratische commissielid senator Dick Durbin.

Tenet heeft in het verhoor achter gesloten deuren de persoon met naam en toenaam genoemd, aldus Durbin in de uitzending van ABC's Good Morning America. "De persoon stond erop dat deze passage, over de lading Afrikaans uranium, werd opgenomen in de speech terwijl de CIA wist dat de geloofwaardigheid van de informatie twijfelachtig was", zo vatte de senator Tenets woorden samen.

De CIA heeft klaarblijkelijk de Witte Huis-functionaris gewezen op het gebrek aan bewijzen voor de vermeende pogingen van Saddam Hussein om in Niger uranium te kopen, zo bleek uit de woorden van Durbin. "Er vonden onderhandelingen plaats tussen het Witte Huis en de CIA over hoe ver je precies kunt gaan en toch dichtbij de waarheid blijft", zo citeerde het Congreslid de CIA-directeur.

Volgens het Amerikaanse tv-station NBC gaat het bij de functionaris om Robert Joseph, een lid van de presidentiële Nationale Veiligheidsraad (NSC). Dat orgaan, voorgezeten door Condoleeza Rice, adviseert president Bush over veiligheidsvraagstukken.

Witte Huis woordvoerder Scott McClellan deed de uitspraken van Durbin af als onzin. "Deze omschrijving is onzinnig, maar niet verrassend van iemand die in in het Congres in een nogal klein gezelschap van mensen verkeerde dat de actie die we namen niet steunde", aldus de zegsman.