LEIDERDORP - Korpschef Jan Stikvoort van de politie Hollands-Midden is verbaasd over de ophef die in de Tweede Kamer is ontstaan na het incident met Marokkaanse jongeren in Gouda.

Hij vindt dat een betrekkelijk klein incident door zowel 'linkse' als 'rechtse' Kamerleden is opgeklopt. Stikvoort zegt dat vrijdag in een interview in de Volkskrant.

"Ik ben klaar met politici die iets kleins heel groot maken en vervolgens zeggen dat de politie haar werk niet goed doet." Stikvoort denkt dat Kamerleden hebben gehandeld uit drang om electoraal te scoren.

Volgens hem hebben ze in zijn gebied vaker last van autochtone plattelandsjongeren die snuiven, spuiten en zuipen. "Maar ik zie dat de politiek liever in de hypesfeer duikt op allochtonen".

Connexxion

Gouda kwam vorige maand in het nieuws toen chauffeurs van vervoersbedrijf Connexxion weigerden langer met hun bus door een deel van de wijk Oosterwei te rijden na bedreigingen door Marokkaanse jongeren.

De korpschef zegt dat in Oosterwei een kleine kern van ongeveer twintig jongeren de boel probeer te verzieken. "Die gasten pakken we keihard aan. Landelijk is het niet echt bijzonder".

Hij vindt dat de Kamer het imago van Gouda kapot heeft gemaakt. "De bewoners herkennen zich niet in het beeld dat de politici en media schetsen. De mensen zijn niet angstig en voelen zich niet bedreigd."

Wilders

PVV-leider Geert Wilders, die er eerder voor pleitte het leger in te zetten om de orde te herstellen in Gouda, vindt dat de korpschef moet worden ontslagen naar aanleiding van zijn uitspraken.

"Met zo'n gevoel van urgentie kan hij beter parkeerwachter worden'', stelde Wilders vrijdag in een reactie. Hij wil een spoeddebat over de kwestie.