NIJMEGEN - Tijdens de derde etappe van de NijmeegseVierdaagse hebben donderdag 1066 wandelaars de strijd gestaakt.Voor hen bleek de wandeling door Groesbeek en de heuvels ten oostenvan Nijmegen te veel van het goede. In totaal zijn er nu 3698uitvallers.

De 41.114 resterende wandelaars beginnen vrijdag aan de laatstedag en de feestelijke intocht in Nijmegen.

De marsleiding spreekt van een rustig verlopen dag zonderincidenten, met goed wandelweer. De deelnemers hielden het vrijwelde hele dag droog. Het Rode Kruis, dat 375 mensen heeft ingezetrond de Vierdaagse, prikte de blaren door van 900 wandelaars.Ongeveer 700 lopers kwamen langs voor behandeling van pijnlijkepezen en spieren.

Pijnlijke spieren

Volgens een woordvoerster van het Rode Kruis was hetheuvelachtige parcours vaak oorzaak van de pijnlijke spieren enpezen. Het wandellegioen trok onder meer over de Zevenheuvelenwegbij Groesbeek. De derde etappe van de Vierdaagse is bij dewandelaars ook wel bekend als de bergetappe van de Vierdaagse.

De route voerde ook door het Noord-Limburgse Milsbeek. Daarhadden vandalen in de nacht van woensdag op donderdag circa veertigputdeksels vernield op de route van de Vierdaagse. Om ongelukken tevoorkomen, vervingen gemeentewerkers de deksels in allerijl. Depolitie heeft een onderzoek ingesteld naar de vernieling.

De overgebleven wandelaars lopen vrijdag onder meer door Cuijk.Daarna volgt de feestelijke intocht in Nijmegen. De organisatie enpolitie verwachten vrijdag grote drukte in Nijmegen, waarvrijdagavond ook de Vierdaagsefeesten worden afgesloten. Ook deANWB waarschuwt voor drukte in en rond Nijmegen.