ST. LOUIS - Het tv-debat tussen de Amerikaanse vicepresidentskandidaten Sarah Palin en Joe Biden ging donderdagavond voornamelijk over de Amerikaanse economie. Veel vuurwerk leverde het treffen niet op. De twee volgden trouw de lijn van de presidentskandidaten.

De Democraat Biden zei dat presidentskandidaat Barack Obama het economisch beleid fundamenteel wil gaan veranderen. Hij vindt dat de overheid de markt teveel op zijn beloop heeft gelaten.

Volgens Biden kan de economie niet aan John McCain worden toevertrouwd, omdat hij het beleid van president George Bush zal voortzetten.

Middenklasse

Sarah Palin, die recht in de camera sprak omdat ze naar eigen zeggen het Amerikaanse volk rechtstreeks wil toespreken, ging bij haar eerste antwoord over de economie direct naar het Amerikaanse voetbalveld.

Volgens Palin wil Obama de gewone Amerikanen die daar staan extra belasten. Biden beloofde echter de middenklasse te ontzien.

Irak

Over Irak zei Palin dat de Democraten met een witte vlag zwaaien en dat dat niet is wat de troepen nu zouden moeten horen.

Volgens Biden moeten de Verenigde Staten hun aandacht vooral richten op Afghanistan alsmede buurland Pakistan, omdat daar de volgende lichting terroristen vandaan zou komen. Palin antwoordde dat Irak juist de eerste linie is in de oorlog tegen het terrorisme.

Biden kaatste terug en zei dat de Republikeinen geen plan hebben om het conflict te beëindigen. "Wij zullen deze oorlog beëindigen", aldus Biden wiens zoon ook dient in Irak.

Klimaatverandering

De kandidaten maakten donderdagavond duidelijk dat ze het niet eens zijn over de oorzaken van de klimaatverandering.

De Democraat Joe Biden noemde menselijke activiteiten een van de belangrijkste redenen voor het opwarmen van de aarde.

Zijn Republikeinse opponente Sarah Palin toonde scepsis over die opvatting. Palin erkende dat het opwarmen van de aarde voor een deel aan de mens is te wijten. Ze voegde eraan toe dat ook rekening moet worden gehouden met de "cycli van temperatuurveranderingen op aarde''.

Die opmerking leidde tot een felle repliek van Biden. "Als je niet begrijpt wat de reden is, kan je niet met een oplossing komen.''

Obama naïef

Palin zei tijdens het debat ook dat zij de Democratische presidentskandidaat Barack Obama naïef vindt omdat hij wil praten met leiders van landen als Noord-Korea, Iran, Venezuela en Cuba. "Dat is gevaarlijk'', zei Palin.

Biden waarschuwde dat als de Republikein John McCain president wordt er in het buitenlands beleid van de VS niets zal veranderen.

"Ik heb niet gehoord hoe zijn beleid voor Iran anders zal zijn dan dat van George Bush'', zei Boden. "Ik heb niet gehoord hoe zijn beleid voor Afghanistan anders zal zijn dan dat van George Bush. Ik heb niet gehoord hoe zijn beleid voor Pakistan anders zal zijn dan dat van George Bush.''

Peiling

Uit een peiling van CNN onder kijkers vond 51 procent dat Biden het best naar voren kwam tijdens het debat, 36 procent wees Palin aan als winnaar.