WASHINGTON - De Verenigde Staten zijn niet bereid een compromis te sluiten met Noord-Korea over de controle van gegevens over het nucleaire programma van het communistische land. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

De uitspraak komt tijdens een bezoek van de Amerikaanse onderminister Christopher Hill aan Noord-Korea om het akkoord over het ontwapeningsprogramma van Pyongyang te redden. Hill wil voorkomen dat Noord-Korea verder gaat met de herstart van een plutoniumreactor voor het maken van kernwapens.

Eerder was overeenstemming bereikt over het stopzetten van het nucleaire programma. Maar Pyongyang begon weer met het opstarten van een reactor en stuurde onlangs toezichthouders van het Internationaal Atoomenergie Agentschap weg.

Terreurlijst

Noord-Korea vindt dat het recht heeft om de installaties weer op te starten, omdat de Verenigde Staten zich niet aan hun eerdere afspraken zouden hebben gehouden.

De VS beloofden het land van de terreurlijst te halen zodra Noord-Korea een bestand zou tekenen om nucleaire installaties te ontmantelen, in ruil voor hulp aan het land. Maar Washington wil Noord-Korea pas van de lijst halen als het inspecteurs toelaat om de door Pyongyang gemelde ontmanteling te inspecteren.

Hill blijft tot vrijdag in Noord-Korea en vliegt dan door naar China, waar het zeslandenoverleg verder zal praten over de ontstane impasse.