DEN HAAG - De Lijst Pim Fortuyn heeft minister Donnervan Justitie donderdag gevraagd het onderzoek naar de moord opmilieuambtenaar Chris van de Werken te heropenen. Hettelevisieprogramma TweeVandaag meldde woensdag dat Volkert van derG., die heeft bekend Pim Fortuyn te hebben doodgeschoten,nooit als verdachte is gehoord over de moord op de ambtenaar.

Volgens de LPF zijn er veel aanknopingspunten tussen Van der G.en de uit 1996 daterende moord in Epe. De dader van die moord isnooit gevonden. Van de Werken was als milieuambtenaar betrokken bijde afgifte van milieuvergunningen. Van der G. kende hem vanprocedures die hij voerde tegen boeren.

Na de moord op Fortuyn heeft het Nederlands Forensisch Instituut(NFI) het wapen en de kogels waarmee de milieuactivist deLPF-politicus doodschoot, onderzocht. Daaruit bleek dat de moordenniet met hetzelfde wapen zijn gepleegd.

Eigen onderzoek

De LPF vindt het een raadsel waarom de toenmalige BinnenlandseVeiligheidsdienst (nu AIVD) er niet in geslaagd is de moord tevoorkomen. De LPF is inmiddels een eigen onderzoek begonnen naar debeveiliging van Pim Fortuyn. De partij constateert dat een aantalpersonen niet is gehoord. De partij maakt de resultaten van hetonderzoek begin september bekend.

Het gerechtshof in Amsterdam doet vrijdag uitspraak in het hogerberoep van Van der G. Het OM eiste net als voor de rechtbank eenlevenslange gevangenisstraf. De rechtbank legde hem in aprilachttien jaar celstraf op.