LONDEN - De Britse premier Tony Blair is niet gek, heeft zijn woordvoerder donderdag gezegd. Hij reageerde met de stelling op een publicatie in het tijdschrift The New Statesman, dat Blair ervan betichtte een "psychopaat" te zijn die tot extreem zelfbedrog in staat is.

Het tijdschrift vroeg psychologen en psychiaters hun oordeel uit te spreken over Blairs geestelijke gezondheid. "Het oordeel komt sterk naar voren: er lijkt iets zorgwekkend niet te sporen in de geest van Anthony Charles Lynton Blair, een man die niet echt weet wie of wat hij is", aldus het tijdschrift. "In technische termen is hij gediagnotiseerd als een psychopaat die handig in staat is zichzelf steeds opnieuw een andere identiteit te geven, zoals een acteur."

Het toonaangevende tijdschrift beticht Blair bovendien van zelfbedrog. "Hij is een van de weinige politici die nog nooit een leugen heeft verteld, omdat hij gelooft in alles wat hij zegt; over openbaar vervoer, ziekenhuizen, scholen, massavernietigingswapens."

De positie van Blair staat in Groot-Brittannië steeds sterker ter discussie omdat het bewijs uitblijft dat het regime van Saddam Hussein over massavernietigingswapens beschikte. Bovendien is Blair ervan beschuldigd rapporten over de Iraakse wapens te hebben aangedikt om over voldoende argumenten voor een oorlog tegen Saddam Hussein te beschikken.