AMSTERDAM - Het Rijksmuseum in Amsterdam is deze maand begonnen met het inpakken van kunstobjecten voor wat de grootste kunstverhuizing van Nederland zal zijn. Voor de ingrijpende verbouwing van het Rijksmuseum volgend jaar worden de komende tien maanden ruim een miljoen objecten naar de voormalige eurokluizen in Lelystad vervoerd.

Eind augustus gaan de eerste verhuiswagens rijden, aldus een woordvoerder van het Rijksmuseum donderdag. De medewerkers van het museum zijn begonnen met het inpakken van kunst die in de depots ligt opgeslagen. Het kostuumdepot is als een van de eerste aan de beurt. De meeste kunst van het Rijksmuseum ligt opgeslagen in de tjokvolle depots van het gebouw in Amsterdam. Slechts 10 procent van de collectie is te zien voor het publiek.

Het museum verwacht geen bijzondere stukken aan te treffen die ergens in het gebouw verborgen liggen. "We vinden zeker geen schilderij van Rembrandt of Vermeer", aldus de woordvoerder. "We leven in het computertijdperk, alles is al geïnventariseerd."

Gespecialiseerde verhuisbedrijven

Het Rijksmuseum heeft drie gespecialiseerde verhuisbedrijven ingehuurd voor de operatie. Het aantal verhuisritten neemt geleidelijk aan toe de komende maanden. Vanaf januari rijden verhuiswagens vrijwel dagelijks heen en weer tussen Amsterdam en Lelystad. Dan zal het hoofdgebouw sluiten voor het publiek en ook het grootste deel van de collectie verhuizen naar de vroegere eurokluizen. Het hoofdgebouw van het Rijksmuseum moet op 10 mei leeg zijn.

Bezoekers kunnen de topstukken van het museum tijdens de verbouwing nog steeds bewonderen. In januari zijn die naar de nieuwe Philipsvleugel verplaatst, die tijdens de renovatiewerkzaamheden als tijdelijk museum zal fungeren. Daar is dan ook de Nachtwacht te zien, evenals andere schilderijen van Rembrandt en meesters als Vermeer en Jan Steen. De renovatie van het Rijksmuseum duurt tot midden 2008.