AMSTERDAM - Winkels en supermarkten in Nederland hebben te maken met een geweldsspiraal die bizarre vormen begint aan te nemen. De vele gewapende overvallen en bedreigingen zijn voor winkeliers inmiddels niet meer te hanteren.

Dat zei Jules van Well, hoofd veiligheid van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdag. Hij luidt de noodklok naar aanleiding van een incident in Amsterdam, waarbij een groep van vijftien jongeren supermarktpersoneel bedreigde nadat de werknemers aangifte hadden gedaan van winkeldiefstal.

"Het geweld in winkels neemt fors toe. Wapenbezit is gemeengoed geworden en het aantal overvallen stijgt. Nu word je zelfs al bedreigd als je bij de politie aangifte van diefstal doet, het is bizar", aldus Van Well.

"Dit probleem moet meer aandacht krijgen. Want als medewerkers geen aangifte meer durven doen na een incident, is het einde zoek. Dat mensen gaan dreigen als ze gepakt worden is niet nieuw, maar dat ze die bedreigingen gaan waarmaken wel."

Trend

Dat winkeliers steeds meer te maken hebben met gewelddadige probleemjeugd, is volgens Van Well een trend die ongeveer een jaar geleden is begonnen. De trend beperkt zich niet alleen tot supermarkten en is in het hele land te zien. Wel spant Amsterdam duidelijk de kroon.

Volgens Van Well is het een taak voor politie en overheid om het geweld aan te pakken en de veiligheid van ondernemers te garanderen. "Daarom: alle complimenten voor de Amsterdamse politie, omdat ze bij de recente bedreigingen op tijd hebben ingegrepen."

Cohen

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam liet in een reactie weten de bedreigingen in de Amsterdamse supermarkt onacceptabel te vinden.

"Maar de politie heeft uitstekend opgetreden en de ouders van deze jongeren zijn ingeschakeld." Volgens de burgemeester zijn de geweldsproblemen in supermarkten geen specifiek Amsterdams probleem.