UTRECHT - De Rutgers Nisso Groep in Utrecht wil de preventieve aanval inzetten op het groeiend aantal abortussen en ongewenste tienerzwangerschappen. Het kenniscentrum seksualiteit wil dat doen door een zogeheten anticonceptie-voorlichtingskoffer op de markt te brengen. Deze wordt maandag 1 december op Wereld Aids Dag gepresenteerd.

In de koffer zit onder meer het mannen- en vrouwencondoom, vibrator, pessaria en de hormoonring- en pleister. Directe aanleiding voor het op de markt brengen van de koffer door de Rutgers Nisso Groep is de toenemende vraag van het publiek naar beeldend voorlichtingsmateriaal en "de alarmerende berichten over de gestaag blijvende groei van het aantal abortussen en tienerzwangerschappen", aldus Nisso-directeur A. Dubbeldam.

In het jaar 2001 werden tussen de 4000 en 4500 meisjes in de leeftijd van 15 tot 19 jaar ongewenst zwanger. Dat aantal stijgt al enkele jaren. Van iedere tien zwangerschappen werden er zes uitgedragen, bij de andere eindigden dat in een abortus. De koffer is vooral bedoeld voor hulpverleners die met name allochtone vrouwen voorlichten over anticonceptie.

De Rutgers Nisso Groep heeft al een soortgelijke anticonceptie-koffer. Deze is echter beperkter uitgevoerd en wordt alleen gebruikt bij voorlichtingsactiviteiten voor specifieke groepen allochtone meisjes en vrouwen; onder meer meisje en vrouwen uit China, Zuid-Amerika en Oost-Europa die in het prostitutiecircuit zitten.

Maar ook voor vrouwen die asielzoeker of vluchteling zijn. Deze vrouwen beschikken nauwelijks over informatie over anticonceptiemiddelen en vanwege de taalbarrières is het voorlichtingsmateriaal destijds zo beeldend mogelijk gemaakt. De doos wordt nu uitgebreid voor die brede doelgroep. Iedereen kan de koffer, die door sponsors moet worden gevuld, dan ook aanschaffen. In eerste instantie worden er vijfhonderd gemaakt. Als het initiatief succesvol is, sluit Dubbeldam niet uit dat er meer worden gefabriceerd.