BREDA/TILBURG - Het team Grensoverschrijdende Criminaliteit van de Koninklijke Marechaussee en de politie Midden- en Westbrabant hebben maandagmorgen in Tilburg, Den Haag en Amsterdam vier verdachten aangehouden op verdenking van mensensmokkel en deelname aan een criminele organisatie.

Dit maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Breda donderdag bekend. Het gaat om drie mannen van 45, 38 en 22 jaar oud uit respectievelijk Tilburg, Amsterdam en Den Haag en een 27-jarige vrouw uit Tilburg. Allen zijn van Somalische afkomst. Het viertal is ingesloten.

De verdachten smokkelden mensen vanuit Somalië en Dubai naar Nederland. Daarnaast hielden zij zich volgens het OM bezig met het uit Nederland smokkelen van uitgeprocedeerde asielzoekers naar Engeland en Noorwegen. Bij huiszoekingen vond de politie vervalste documenten, pasfoto's van onbekende Somaliërs, en stempels en bescheiden die mogelijk wijzen op mensensmokkel.

Met de smokkel werden grote bedragen verdiend, aldus het OM. Het is niet uitgesloten dat meer aanhoudingen volgen. Het onderzoek naar de mensensmokkel begon in januari 2003. In het belang van het onderzoek doet het OM geen verdere mededelingen over de zaak.