DEN HAAG - Het Verenigd Koninkrijk stapt definitief uit het project voor de ontwikkeling van een nieuw groot pantserwielvoertuig. De Britse staatssecretaris van Defensie, Lord Bach, maakt donderdag bekend dat het Britse leger de voorkeur geeft aan een lichter pantservoertuig, dat snel overal in de wereld kan worden ingezet.

Groot-Brittannië werkte samen met Duitsland en Nederland aan de ontwikkeling van de 'Boxer'. Het voertuig moet over enkele jaren het Nederlandse werkpaard bij de landmacht de YPR vervangen. Nederland heeft tot nu toe 113 miljoen euro in het project gestoken.

Voor de aanschaf van een eerste serie van tweehonderd voertuigen is een bedrag van 434 miljoen euro gereserveerd. Het ministerie van Defensie kan op dit moment nog niet aangeven wat de gevolgen zullen zijn van de Britse stap.

Daarvoor is onderling overleg nodig tussen de twee overblijvende partners, Nederland en Duitsland en de industrie, aldus een woordvoerder. Voorts is nog niet duidelijk onder welke voorwaarden het VK uit het project stapt. Ook daarover moeten de onderhandelingen nog worden gevoerd.

Bach liet zijn twijfels over het project vorige maand al doorschemeren aan zijn Nederlandse ambtgenoot Van der Knaap, tijdens een informele bijeenkomst op de vliegshow van Parijs. In een persbericht maakte de Brit donderdag een einde aan de onzekerheid over de Britse deelname. Volgens Bach kiest het VK voor een nieuw concept in het zogeheten Future Rapid Effect System (FRES).

Het lichte pantservoertuig is vooral bedoeld voor verkenningsdoeleinden en voor commandovoering en verbindingen. Het Britse bedrijf Alvis Vickers krijgt een contract ter waarde van minimaal 200 miljoen pond voor de ontwikkeling van het voertuig.